tomoki0kun’s diary

京都在住の現役大学生

今日のボヤキ 2/11

今日のボヤキ 2/11

今日のボヤキは普段何気なく聞き流している言葉についてです。

皆さんは食レポで「コクがある」なんて表現を聞いたことがあると思います。

ところで「コク」の本当の意味を知っていますか?

「コク」と「美味しさ」は違うということです。

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https://www.umamiinfo.jp/what/expression/richness/

 

「コク」とは、客観的評価であり、数値化が可能である一方、「美味しさ」は主観的評価であり、人の好みによります。

「コク」=「美味しさ」ではないということです。

コクのある食べ物の味わいは、味、香り、食感のすべての刺激で感じられる総合感覚であり、おいしさを決める1つの要因です。コクを「味、香り、食感に関する多くの刺激(複雑さ(深み))で形成されるものであり、それらの刺激に広がりや持続性が感じられる現象である」)と定義しました。

 

味に甘味、塩味、苦味、酸味、うま味の五基本味があるように、コクの要素として「複雑さ」「広がり」「持続性」を3つの基本コクとし、それぞれの強さで表現できることを提唱しました。また、その強さは、客観的に評価できると考えられます。

 

また、コクの広がりは、食べ物を口の中に入れた時に、食べ物の味わいが口腔内に広がる感覚の強さで示されます。コクの持続性の強さは、口の中に入れた食べ物の刺激が続く時間の長さで示すことができます。おいしいと感じるコクの各要素の強さは、食べ物によって違います。コクの広がりや持続性の強さも、強ければ強いほど、食べ物のおいしさを高めるわけではありません。

 

どうでしょうか?「美味しさ」は人によって違うため、主観的表現を避けて「コクがある」という表現を使い、あくまでも客観的表現でレポートしていたわけですね。

友達に味を伝えるときに使ってみてはどうでしょうか?^^

 

 

English edition

 

Today's blurbs 2/11

Today's article is about a word that we usually overhear without thinking.

I'm sure you've heard the expression "rich" in food reports.

By the way, do you know what "koku" really means?

It's not the same thing as "richness" and "deliciousness".

https://www.umamiinfo.jp/what/expression/richness/

 


While "richness" is an objective evaluation and can be quantified, "deliciousness" is a subjective evaluation and depends on one's taste.

This means that "richness" does not equal "deliciousness.

The taste of a full-flavored food is an overall sensation felt through all the stimuli of taste, aroma, and texture, and is one of the factors that determine its deliciousness. We defined "richness" as "a phenomenon that is formed by many stimuli (complexity (depth)) related to taste, aroma, and texture, and that is perceived by the spread and persistence of these stimuli").

 


He proposed that just as there are five basic tastes in taste: sweet, salty, bitter, sour, and umami, there are three basic elements of richness: complexity, breadth, and persistence, which can be expressed in terms of their respective strengths. We also believe that the strength can be evaluated objectively.

 


The spread of koku is indicated by the intensity of the sensation of the food flavor spreading in the mouth when the food is placed in the mouth. The intensity of the persistence of richness can be indicated by the length of time the stimulation of the food in the mouth lasts. The strength of each element of fullness that is perceived as delicious depends on the food. The stronger the intensity and persistence of the richness, the less delicious the food will be.

 


What do you think? Since "deliciousness" varies from person to person, you avoided subjective expressions and used the expression "full-bodied" to report on it objectively.

Why don't you try using it when you tell your friends about the taste? ^^