tomoki0kun’s diary

京都在住の現役大学生

今日のボヤキ3/8

今日のボヤキ3/8

今日のボヤキは、「私たちの食習慣はいつから?」という話題についてです。

最近では、ベジタリアンやビーガンといった肉や魚を食べないという人も珍しくないようになってきましたよね。日本では、あまりなじみのないものかもしれませんが...

動物を殺生するのはかわいそうだという考えが強いのもその一因なのではないかと考えたり、宗教的な問題や地域の歴史も大きく関係してくるのだと思います。

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https://intojapanwaraku.com/culture/48024/

 

うつりかわる肉食への考え方
日本史の教科書などで「文明開化」の言葉とともに「牛鍋」を食べる人の絵を教科書などで見て、なんとなく近代(明治時代)以降に肉食が始まったと思っている人は圧倒的に多いのではないでしょうか。けれども中澤先生によれば、肉や魚を食べることは、伝統的な食文化だったそうです。ただ、平安時代からは「食べないことが高貴な身分のふるまい」「食べるのはいやしい」と思われるようになったとか。また、家畜は労働力を提供してくれる大切な存在であり、食べる対象としては見ていなかったようです。

3世紀ごろの日本(ヤマト)には、誰かが亡くなった際、喪主は肉食をがまんする習慣があると『魏志倭人伝』に書かれているそうです。これは「物忌み」のひとつとして肉食を慎む「禁欲」だったと考えられています。つまりこの時点では日常における肉食は「禁忌」ではなかったのです。その後、6世紀に仏教とともに「殺生」を「罪業」とする考え方が伝来します。喪に服したり何かを祈願したりする時に肉食をガマンする習慣と仏教の殺生罪業観、このふたつが融合して、のちの肉食忌避(タブー)につながっていくのです。しかし、肉食忌避が強まるのは中世からで、古代には天皇も肉を食べていました。天皇は各地でとれたものを食すことで統治していることを示していたからで、イノシシやシカも食べられていたことが、さまざまな記録や古代の遺跡から出土した木簡からわかっています。中澤先生によれば、「大地を象徴する生き物を狩ることで土地の所有権を確認する儀礼でもあった」と考えられているそうです。

明治天皇は1872年に牛肉を食べましたが、近代以降もしばらくは肉食に対する忌避感がありました。しかし、食の欧米化や大規模な多頭養豚経営、乳用種雄の肥育牛の食用への転用などにより、1955(昭和30)年ごろからは急速に肉食が一般化していきます。結果、戦後生まれの世代からは肉食があたりまえの世の中になって現代に至ります。食肉生産が進み、ブロイラーが出てきたからこそ「帰りに焼き鳥でちょっと一杯」ができるようになりました。そんな生活も高度成長期にようやく成立したもので、まだ現在のような「お肉を食べたい」「お肉を食べよう」の歴史は50年ほどしかないのです。

一方で2030年ごろには、世界の人口の増加が食肉生産を追い越してタンパク質が足りなくなるプロテイン危機」が起こるという研究があり、昆虫食の研究などが進んでいます。今のようにお肉を食べられる時代は、日本史のなかの、ほんのわずかな期間で終わるのかもしれません。

「動物を殺す」肉食に対してはさまざまな意見もありますが、人間の食欲がそれを抑え込んでいるのが今の時代です。お肉はいつでも好きなだけ手に入りますし、食べることもできます。「中世には動物を殺すことやそれを食べることがタブーとされていましたが、実際に食べる人は少なくありませんでした。うしろめたさと食欲との葛藤があって、そこからさまざまな言説が生まれました。現在も肉をめぐってさまざまな問題があります。

 

動物を殺すという考えに関しては、仏教でも似た葛藤があったようです。

皆さん食事が終わると「ごちそうさまでした」と言いますよね?

その意味を考えたことがありますか?

ごちそうさまを漢字で書くと、「御馳走様」と書きます。

「馳」と「走」、どちらの漢字にも「走る」という意味があります。

昔は今のように簡単に食材を買いに行くことができず、食事を作るのに遠くまで走って食材を調達しなくてはなりませんでした。そんな風に、走ってまで食事を用意してくれることに対して、丁寧な気持ちを表す接頭語である「御」、敬う気持ちを表現する「様」をつけて、「ご馳走様」と言うようになったのです。

お釈迦様の教えで、殺生が禁じられていました。

しかし、弟子たちはお腹を空かせ、どうにかしてお肉を食べれないかと考えていました。そこに、一人の神様が現れ、「それならば、私に任せなさい。殺生してはいけないのであれば、死後間もない動物たちをここに集めてきてあげよう。」

そうして、その神様は地球を駆け巡り、その感謝の言葉だという説が有力です。

だから、ごちそうさまには走るという意味の漢字が2つも使われているのでしょう。

 

自分たちの食文化はもちろんのこと、他の地域や国の食文化を調べていると、意外な出来事に遭遇したり、異文化理解への第1歩になるのかもしれませんね。

 

 

English edition

 

Today's Blurbs

Today's blurp is "When did our eating habits begin?" This is about the topic.

These days, it is not uncommon to find vegetarians and vegans who do not eat meat or fish. In Japan, they may not be familiar with...

I think that the strong belief that it is a pity to kill animals is one of the reasons for this, and I think that religious issues and local history also have a lot to do with it.

 


https://intojapanwaraku.com/culture/48024/

 


Changing Attitudes Toward Carnivory
The overwhelming majority of people probably think that meat-eating started in the modern era (Meiji Era) or later because they see pictures of people eating "beef casserole" with the words "civilization opening" in Japanese history textbooks and other textbooks. However, according to Dr. Nakazawa, eating meat and fish was a traditional food culture. However, since the Heian period (794-1192), it has come to be thought that "not eating meat is a behavior of a noble class" and "eating meat is disgusting. Livestock were considered important because they provided labor and were not regarded as objects to be eaten.

In Japan (Yamato) around the 3rd century, it is written in "Wei Shi-Wa-jin Den" that when someone died, it was customary for mourners to be reluctant to eat meat. This is thought to have been a form of "abstinence" to refrain from eating meat as one of the "abstinence from things. In other words, meat eating in daily life was not "forbidden" at this time. Later, in the 6th century, along with Buddhism, the idea of "killing" as a "sinful deed" was introduced. The custom of abstaining from eating meat when mourning or praying for something, and the Buddhist view of killing as a sinful act, fused together and led to the later taboo against meat eating. However, it was not until the Middle Ages that the taboo against meat became stronger, and even emperors ate meat in ancient times. Various records and woodchips excavated from ancient ruins indicate that wild boar and deer were also eaten. According to Dr. Nakazawa, it is believed that "it was also a ritual to confirm the ownership of land by hunting creatures symbolizing the earth.

 


Emperor Meiji ate beef in 1872, and even after the modern era, there was an aversion to meat eating for some time. However, due to the westernization of food, large-scale multi-cow pig farming operations, and the conversion of dairy-bred male fattening cattle to food, meat eating rapidly became common from around 1955. As a result, from the generation born after World War II, meat eating became commonplace in the world today. It was only with the advancement of meat production and the introduction of broilers that people were able to enjoy a "quick drink at yakitori on the way home. Such a lifestyle was finally established during the high-growth period, and there is still only about 50 years of history of "I want to eat meat" and "let's eat meat" as we know it today.

On the other hand, research has shown that around 2030 there will be a "protein crisis" when the world's population growth overtakes meat production and there will be a shortage of protein, and research on insect diets, etc. is underway. The time when we can eat meat as we do now may be over in a very short period of time in Japanese history.

There are various opinions against meat-eating, which "kills animals," but the current era is one in which people's appetites are suppressing it. We can get and eat as much meat as we want at any time. In the Middle Ages, killing animals and eating them was considered taboo, but many people actually did eat them. There was a conflict between shame and appetite, from which various discourses emerged. Even today, there are many issues surrounding meat.

 


There seems to have been a similar conflict in Buddhism regarding the idea of killing animals.

Everyone says "Gochisoso sama desu" (thank you for the meal) when they finish eating, don't they?

Have you ever thought about what that means?

Gochisosama" is written in Chinese characters as "gochisosama.

Both "馳" and "走" in the Chinese characters mean "to run.

In the old days, it was not easy to go shopping for ingredients as it is now, and people had to run far to procure ingredients to cook a meal. To express the politeness of such a person who ran to prepare a meal, the prefix "go" was added to express politeness, and "sama" was added to express respect.

In the teachings of the Buddha, killing was forbidden.

However, his disciples were hungry and wondered how they could eat meat. Then a god appeared and said, "Then leave it to me. If it is forbidden to kill, then I will gather here all the animals that have not long since died."

And so that god ran around the earth, and the theory goes that this is a word of thanksgiving.

That is probably why gochisosama has two kanji characters meaning run.

 


When we investigate our own food culture as well as those of other regions and countries, we may come across unexpected events, and it may be the first step toward understanding different cultures.