tomoki0kun’s diary

京都在住の現役大学生

今日のボヤキ 5/18

今日のボヤキ 5/18

久しぶりに今日のボヤキです!!

 

 

労働と搾取について

なんか堅苦しいなぁというタイトルですが内容はそこまで難しくないですよ^^

大学生になるとほとんどの人はアルバイトをするようになると思います。

そんな雇用者と被雇用者の関係についてのお話です。

 

アルバイトやパートタイム労働者は非正規雇用労働者という扱いになります。

やはり正社員に比べて弱い立場にあり、何かある時に1番にしわ寄せが来るのは間違いないでしょう。

昨年度から雇用形態に関する法律が1部改正されましたが、抜け道は多く雇用者側からすればそこまで怖くないのかもしれません。

 

先週受けた授業で「労働は搾取である」といった表現がありました。

例えば、1人の従業員を雇って人権費1000円で1時間で1万の売り上げが出たとします。ここでは固定費や変動費等の経費は考えないものとします。

要は、費用を差し引いた9000円は雇用者のお金になり、労働者はその差額分だけ搾取されていると考えることができるというわけです。

 

バイト先でこの話をすると、イタリア人の方も学生時代の話をしてくれました。

「イタリアでピザ屋のバイトしてたけど、時給400円だったよ。

本来なら、時給600円で5時間労働なのに、だまされて2時間サービス残業?みたいになってたから結局400円だよね~w

日本みたいに全員が雇用契約を結ばないといけないけど、口頭の契約のみでその代わり時給が低いなんてことは田舎に行けば普通にあったんよ。」

 

飲食店での労働は席で共通の何かがあるのかもしれませんね。

単価が低いからこそ人件費が経費の大半を閉めるために、削減したい気持ちもわかりますが....w

 

しかし、その話には続きがありました。

「「搾取」は聞こえはよくないかもしれないけど、経営者が労働者を雇うリスクの見返りだと思う。それくらいの報酬がないと誰もやらないと思うし、逆に自分がやるかって言われてもやらないかな~。確かに割合が大きすぎるとだめだけどね。

でも、最近はその雇う側のリスクも減らそうとして、勝手に早上がりさせたりするのは違うと思うんだよね~」

 

「なるほど。そんな考え方もあるのか。」と感心しました。

文化は違えど商人の考え方は世界共通のようですね。

皆さんも労働とは何のためにあるのか、誰のためにあるのかを考えてみるのもいいかもしれません。そこから、今の課題やこれからについてのヒントになるのかもしれません。

 

 

English edition

 

On Labor and Exploitation
The title may sound a bit formal, but the content is not that difficult.
Most university students have a part-time job.
This is a story about the relationship between employers and employees.

 


Part-time and part-time workers are treated as non-regular workers.
They are in a weaker position compared to regular employees, and are sure to be the first to be affected when something happens to them.
The law on employment status was partially amended last year, but there are many loopholes, so it may not be that scary from the employer's point of view.

 


In a class I took last week, there was an expression such as "labor is exploitation.

For example, let's say that you hire one employee and he/she makes 10,000 sales in one hour at a human rights cost of 1,000 yen. Let us assume that fixed costs, variable costs, and other expenses are not considered here.
In short, 9,000 yen minus expenses would be the employer's money, and the worker could think of himself as being exploited for the difference.

 


When I told this story at my part-time job, the Italian also told me a story from his school days.
I worked part-time at a pizza parlor in Italy, but I was paid 400 yen an hour.
I was working five hours a day for 600 yen an hour, but I was cheated out of two hours of service overtime. It was like that, so it ended up being 400 yen - wow!
It was like in Japan, where everyone had to sign an employment contract, but it was common in the countryside for the hourly wage to be lowered in exchange for a verbal contract."

 


Maybe there is something common about restaurant labor at the seat of the house.
I understand the desire to cut back because the unit cost is so low that the labor cost closes most of the expenses.... .w

 

But there was more to that story.

I know "exploitation" may not sound good, but I think it's a quid pro quo for the risk a manager takes in hiring a worker. I don't think anyone would do it without that kind of reward, and conversely, if I were asked if I would do it, I wouldn't do it either! It's true that if the ratio is too large, it's no good.
But I don't think it's right to let workers leave early these days to reduce the risk on the part of the employer.

 


I see. I see. I didn't know there was such a way of thinking. I was impressed.

It seems that the way of thinking of merchants is the same all over the world, even though the cultures are different.
It might be a good idea for everyone to think about what labor is for and who it is for. From there, you may get a hint about current issues and the future.