tomoki0kun’s diary

京都在住の現役大学生

今日のボヤキ 8/27

八月が終わろうとしていますが、残暑と言えるのかというほど連日30度を超える日々が続いています。コロナウイルスによって何度もサークルの活動が停止し、再開と同時に暑さにやられるのを繰り返してきましたが、そろそろ涼しさが欲しいところです...w

さて、そんな暑さの中で食中毒にも気を付けていかなければなりません。

一度は耳にしたことがあるアニサキス。私はまだその痛みを実感したことはありませんが、想像を絶すると言われています。

そんなアニサキスをざっとおさらいします。

泥棒のイラスト

 

アニサキスって何?

アニサキス寄生虫(線虫)の一種です。
その幼虫(アニサキス幼虫)は、長さ2~3cm、幅は0.5~1mmくらいで、白色の少し太い糸のように見えます。
アニサキス幼虫は、サバ、アジ、サンマ、カツオ、イワシ、サケ、イカなどの魚介類に寄生します。
アニサキス幼虫は、寄生している魚介類が死亡し、時間が経過すると内臓から筋肉に移動することが知られています。

 

アニサキスによる食中毒はなぜ起こる?

アニサキス幼虫が寄生している生鮮魚介類を生(不十分な冷凍又は加熱のものを含みます)で食べることで、 アニサキス幼虫が胃壁や腸壁に刺入して食中毒(アニサキス症)を引き起こします。

 

アニサキスによる食中毒(アニサキス症)の症状は?

◆ 急性胃アニサキス症  
食後数時間後から十数時間後に、みぞおちの激しい痛み、悪心、嘔吐を生じます。
◆ 急性腸アニサキス
食後十数時間後から数日後に、激しい下腹部痛、腹膜炎症状を生じます。

 

アニサキスは赤身であれば、目視も出来るようなので気をこの暑い季節は特に気を付けていきたいです。

日が経って鮮度が落ちてそうな場合は、一度過熱して熱処理を加えるあるいは一度冷凍すると死滅するみたいです。

栄養には気をつけて乗り切りましょう!

 

 

English edition

 

August is coming to an end, but the temperature has been over 30 degrees Celsius every day, so much so that it is hard to say whether it is still hot. The coronavirus has repeatedly shut down the circle and when it resumes, we are hit by the heat, but it is time for cooler weather.... . w

Now, in such heat, we have to be careful about food poisoning.

I have heard of "anisakids" at least once. I have yet to experience the pain, but it is said to be unimaginable.

Here is a quick review of anisakids.

 


What is anisakis?

Anisakis is a type of parasite (nematode).
Its larvae (anisakis larvae) are 2-3 cm long, 0.5-1 mm wide, and look like white, slightly thick threads.
Anisakis larvae are parasites of fish and shellfish such as mackerel, horse mackerel, saury, bonito, sardines, salmon, and squid.
Anisakis larvae are known to migrate from the internal organs to the muscles after the parasitized seafood has died and time has elapsed.

 


Why does food poisoning from anisakid occur?

Eating raw (including inadequately frozen or undercooked) fresh seafood that is infested with Anisakis larvae can cause food poisoning (anisakiasis) when the Anisakis larvae penetrate the stomach and intestinal walls.

 


What are the symptoms of food poisoning (anisakiasis) caused by anisakis?

Acute gastric anisakiasis.  
Severe pain in the pit of the stomach, nausea, and vomiting occur from a few hours to more than ten hours after eating.
Acute intestinal anisakiasis
Severe lower abdominal pain and symptoms of peritonitis occur from several hours to several days after a meal.

 


Anisakis can be seen if the meat is red, so it is important to be particularly careful during this hot season.

If the fish seems to have lost its freshness after a few days, it seems to be killed by heat treatment or freezing.

So, get on with your nutrition!