tomoki0kun’s diary

京都在住の現役大学生

今日のボヤキ3/6

今日のボヤキ3/6

今日のボヤキは、先日バイト先でふいに聞かれて答えられなかった「中華料理」と「中国料理」の違いとは?についてです。

皆さんは明確に説明することができるでしょうか?

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https://delishkitchen.tv/articles/221

 

「中華料理」と「中国料理」の違いは?
「中華料理」とは日本人に合うようにアレンジされた中国風料理のことを指します。焼き餃子や天津飯、ラーメンなどは日本発祥の食べ物だとされ、これらは中華料理と呼ばれています。中国では、中華料理という言葉は使われません。

一方の「中国料理」とは、中国で食べられている本格的な料理を指します。日本でも、「中国料理」と看板を出しているお店では本格的な料理を食べられるところが多く、中華料理に比べて値段も高くなる傾向にあります。ただし、中国では四川や広東などの地域ごとに料理を分類しているのが特徴です。
中国語で「菜」は「おかず」という意味があり、料理の総称を「中国菜」とも呼びます。

 

某中華チェーン店については中華料理という分類になります。

一方、本場中国の方が作られている場合でも両方のパターンがあるわけですね。

そこは要注意点ではないでしょうか?

中華料理の代表例としてよく間違うのは、「ラーメン」「餃子」ではないでしょうか?

日本では、中華といえば!!というところもありますが、日本独自の料理なのです。

また、担々麵や麻婆豆腐も日本人向けにマイルドなものになっているようです。

 

中国料理の種類について解説
ここでは、代表的な中国料理の種類について見ていきましょう。まずご紹介するのは「中国四大料理(四大地方菜)」です。

さらに、中国四大料理に浙江(セッコウ)、安徽(アンキ)、湖南(コナン)、福建(フッケン)の4つの地域の料理を加え、「中国八大料理(八大地方菜)」と呼ばれています。

山東(サントン)料理
山東料理の特徴は味が濃く、塩味が強い料理が多いことです。中国の北に位置する山東省では、新鮮な海の幸や山の幸を豊富に使った色鮮やかで繊細な料理が多いことでも知られています。かつては、宮廷料理としても食べられていた歴史ある料理です。主なものに、水餃子や北京ダックなどがあります。

四川(シセン)料理
麻婆豆腐や火鍋、乾焼蝦仁(エビチリ)など辛い料理で有名な四川料理。辛いイメージがある四川料理ですが、実は辛いものは全体の3分の1程度といわれています。

広東(カントン)料理
「食は広州にあり」といわれるように、豊かな食材がある広東。米や魚介類を使った料理が多く、日本人の口にも合うものが多いようです。また、中国料理で有名な「飲茶」も広東料理の一つです。代表的な料理にチャーシューや牡蠣油を使った炒め物などがあります。

江蘇(コウソ)料理
江蘇料理は甘みが強いのが特徴で、上海料理江蘇料理に分類されます。羊肉や豚肉、魚介類を使った料理が多く、東坡肉(トンポーロー)や八宝菜などが有名です。

 

日本も世界的に見ても食文化が豊かで、「日本食」は世界各地に浸透しつつあります。しかし、この例のように地域や文化に合わせるように変わることも理解しておくことが大切だということです。

本当の味を求めるのであれば、国内外問わず実際に足を運び自分の舌で感じるのが1番ベストなのではないでしょうか?

また、食文化の違いや地域性の違いを学べる良いきっかけともなるでしょう。

 

 

English edition

 

Today's Blur

Today's blabbermouth is about the difference between "Chinese food" and "Chinese cuisine," which I couldn't answer when I was suddenly asked the other day at my part-time job. I would like to talk about the following.

Can you all explain it clearly?

https://delishkitchen.tv/articles/221

 


What is the difference between "Chinese food" and "Chinese cuisine?
Chinese cuisine" refers to Chinese-style food arranged to suit the Japanese. It is believed that foods such as yaki-gyoza, tentsun-han, and ramen originated in Japan, and these are called Chinese food. In China, the term "Chinese food" is not used.

On the other hand, "Chinese cuisine" refers to authentic dishes eaten in China. Even in Japan, many restaurants that display the sign "Chinese Cuisine" offer authentic food, which tends to be more expensive than Chinese food. However, in China, dishes are classified by region, such as Szechuan and Cantonese.
In Chinese, "菜" means "side dish," and the dishes are also collectively referred to as "Chinese dishes.

 


As for certain Chinese chain restaurants, they are classified as Chinese cuisine.

On the other hand, there are both patterns even when the dish is made by an authentic Chinese person.

Isn't that a point to note?

The most commonly mistaken examples of Chinese food are "ramen" and "gyoza", aren't they?

In Japan, when we think of Chinese! In some places, this is a uniquely Japanese dish.

Also, tanzan-mian and mapo-dofu are mild enough for the Japanese.

 


Explanation of Types of Chinese Cuisine
Let's take a look at some of the typical types of Chinese cuisine. The first one we will introduce is the "Four Major Chinese Cuisines (Four Major Regional Cuisines).

In addition, the four regional cuisines of Zhejiang (Sekko), Anhui (Anqi), Hunan (Conan), and Fujian (Fuqian) are added to the four major Chinese cuisines and are called the "Eight Major Cuisines of China (Eight Major Regional Cuisines)".

Shandong (Santong) Cuisine
Shandong cuisine is characterized by strong flavors and salty dishes. Located in the north of China, Shandong is known for its colorful and delicate cuisine that uses an abundance of fresh seafood and mountain products. This cuisine has a long history, having once been served as court food. Major items include dumplings and Peking duck.

Szechuan (Sichuan) Cuisine
Sichuan cuisine is famous for its spicy dishes such as mapo doufu, hot pot, and dry-baked shrimp. Although Sichuan cuisine has a spicy image, it is actually said that only about one-third of the dishes are spicy.

Cantonese Cuisine
Cantonese cuisine is rich in ingredients, as the saying goes, "Food is found in Guangzhou. Many dishes are made with rice and seafood, and many seem to suit the Japanese palate as well. Yumcha, a famous Chinese dish, is also a part of Cantonese cuisine. Typical dishes include char siu pork and stir-fried dishes with oyster oil.

Jiangsu (Koso) Cuisine
Jiangsu cuisine is characterized by a strong sweet taste, and Shanghai cuisine is also classified as Jiangsu cuisine. Many dishes are made with lamb, pork, and seafood, and Dongpo roe and hapobao chai are well-known.

 


Japan also has a rich food culture from a global perspective, and "Japanese food" is spreading throughout the world. However, as in this example, it is important to understand that it can change to suit the region and culture.

If you are looking for the true taste, isn't it best to actually visit a restaurant and feel it with your own tongue, regardless of whether it is in Japan or abroad?

It is also a good opportunity to learn about differences in food culture and regional differences.